Vilamarxant viu el Corpus Christi amb danses, música i devoció
La processó de la vesprada va incorporar tres balls propis d’esta festivitat que van tindre molt bona acollida entre els veïns i veïnes del municipi.
4/06/2018

Vilamarxant va viure ahir la festa del Corpus Christi amb la devoció i tradicions de tots els anys i amb novetats del folklore propi d'este dia. Els actes començaren de matí amb una missa i una mascletà a la Replaça.

La part més solemne de la festivitat arribava de vesprada, amb la processó en la qual, a banda de nombrosos veïns i veïnes de Vilamarxant, hi participaren diferents col·lectius del municipi com ara les tres comissions falleres, representades per les seues falleres majors i presidents; els festers i festeres de 2017, amb la Reina Laia Benlloch, i els xiquets i xiquetes que enguany han pres la primera comunió, acompanyats pels seus familiars. Junt a ells, la custòdia sota pal·li, portada pel rector Alberto Martín, acompanyada per membres de la parròquia Santa Caterina i per fidels. A més, la processó també va comptar amb la presència dels caps dels cossos de seguretat, de representants municipals i de la música de la Unió Artística Musical de Vilamarxant.

Però enguany, com a novetat, la processó va estar encapçalada per música i balls, introduïts gràcies a la iniciativa de dues agrupacions culturals del poble: el Grup de Danses i Pastorets i la Colla A Contratemps.

Amb el vist i plau de la Parròquia, van interpretar tres danses de caràcter popular i també amb el seu significat religiós. Balls tradicionals del Corpus que s’interpreten a altres municipis del territori valencià i que, des d’ahir, formaran també part de les celebracions del Corpus a Vilamarxant.

Així, els membres adults del Grup de Danses i Pastorets van incorporar la dansa de la “Magrana”, un ball alegre de cintes on les dansaires representen els jueus que, en obrir-se la magrana a la fi del ball, mostren l’acatament a l’Eucaristia.

A més, els xiquets i xiquetes de l’escola del Grup de Danses van ser també protagonistes amb el ball dels “Cavallets” i el dels “Arquets”.

 

La primera és una dansa en la qual els xiquets porten uns cavallets de cartó i van vestits a l’estil aràbic per significar que també els infidels fan testimoniatge de la seua adoració al Sagrament.

D’altra banda, el ball conegut com els “arquets” s’anomena així pels arcs florals que portaren les xiquetes del Grup de Danses per tal d’executar amb ells diverses figures coreogràfiques. Simbolitza l’alegria dels llauradors per participar a la festa del Corpus.

El Grup de Danses ha estat preparant estos balls durant molt de temps i també han sigut els encarregats d’elaborar tots els complements, com els arcs i els cavalls de cartó.

Estes danses van ser interpretades en cadascuna de les tradicionals taules del Corpus que, com marca la tradició, estan adornades per veïns, veïnes i associacions culturals com les falles. Els balls van rebre forts aplaudiments del públic en cada interpretació. L’última va tindre lloc a la mateixa plaça de l’Església, després de l’entrada solemne de la custòdia al temple, on romandrà fins eixir en la celebració del Corpus Christi de l’any que ve.

Esta festa està organitzada per la Parròquia de Santa Caterina i per la Regidoria de Festes i Tradicions de l'Ajuntament de Vilamarxant. A més, compta amb la col·laboració esmentada del Grup de Danses i Pastorets de Vilamarxant i de la Colla A contratemps, en dues activitats que s'inclouen en les contraprestacions econòmiques que atorga la Regidoria de Cultura de l'Ajuntament. 

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30