• Reunió de l'Agenda 21 de Vilamarxant del mes de desembre
La qualitat de l’aire de Vilamarxant és excel·lent
Ahir en la reunió de l’Agenda 21, es van mostrar els paràmetres diaris i mensuals que es mesuren a través d’una estació mòbil instal·lada trimestralment al nostre municipi.
21/12/2017

El fòrum de participació ciutadana de l’Agenda 21 de Vilamarxant es va reunir ahir per tractar temes relatius a la contaminació atmosfèrica i acústica.

 

El tècnic mediambiental, Salvador Villalba, va explicar que Vilamarxant disposa d’una estació mòbil de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica. Se situa, trimestralment, al camp de futbol municipal i mesura les dades que hi ha al poble.

 

Segons el tècnic mediambiental, “la qualitat de l’aire de Vilamarxant sempre sol estar dins dels valors òptims i, normalment, els indicadors se situen dins del que està considerat com una excel·lent qualitat”. Només, segons explicava Salvador Villalba, s’han donat alguns casos puntuals en què la qualitat s’ha vist alterada per l’activitat d’alguna indústria o empresa local, però estes incidències s’han solucionat tècnicament, amb la instal·lació de filtres per evitar emissions contaminants.

 

Durant la reunió, es va accedir a la pàgina web de la xarxa, on poden consultar-se estes dades en temps real (l'enllaç de la xarxa és el següent: http://www.agroambient.gva.es/ca/web/calidad-ambiental/datos-on-line).

 

El control que més s’empra per mesurar la qualitat atmosfèrica és el de l’ozó, i durant tot el dia d’ahir, la qualitat del nostre aire va ser excel·lent (blau), com es demostra en la imatge.

 

A més, des de la pàgina web es poden consultar dades mensuals i anuals, on podem comprovar que, per exemple en els últims 4 mesos, la qualitat ambiental al nostre municipi ha sigut excel·lent de mitjana, llevat d'uns pocs dies en els quals s’ha reduït lleugerament, però mantenint-se en nivells considerats com bons (verd).

 

A petició dels assistents, es van comparar estos paràmetres amb els d’una gran ciutat com és València, situada a una distància relativament curta de Vilamarxant. En el cas de la capital, sempre hi ha determinats moments del dia on la qualitat atmosfèrica és millorable (groc) o deficient (roig); xifres que es corresponen amb les hores punta de més trànsit a la ciutat i els seus accessos. 

 

 

Funció de la Xarxa Valenciana de Vigilància i Control de la Contaminació Atmosfèrica

Amb esta xarxa es fa un seguiment continu dels nivells dels principals contaminants atmosfèrics, amb l’objectiu de controlar estos valors i previndre les possibles superacions dels mateixos. Actualment, la Conselleria d’Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural disposa de 64 estacions distribuïdes pel territori valencià, tres de les quals són mòbils, una d’elles a Vilamarxant. Es tracta de vehicles equipats amb analitzadors automàtics, així com una Unitat d’Intervenció Ràpida, amb la finalitat de donar resposta davant qualsevol incidència ambiental.

 

Pla acústic

En la reunió del fòrum també es va tractar la possible elaboració d’un pla acústic municipal. La normativa autonòmica estableix que estos plans són obligatoris per a municipis de més de 20.000 habitants. Salvador Villalba va suggerir que una actuació d’estes característiques caldria abordar-lo de forma conjunta amb un Pla General d’Ordenació Urbana i un Pla de Mobilitat. 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31