Plantes del Túria que ajuden a millorar el cos i la ment
Ahir, el Centre de visitants del Parc Natural del Túria va acollir l’activitat “Les plantes medicinals del riu Túria”, una xarrada i una experiència pràctica dirigides pel biòleg Aurelio Peña Rivera.
26/05/2018

Les plantes ens poden ajudar a millorar la nostra salut i el nostre estat, aporten propietats i, a poc a poc, estan convertint-se en un excel·lent complement culinari. Però, en qualsevol cas, cal conéixer-les bé i fer un ús responsable i assessorat per persones expertes en botànica o medicina.

Amb la intenció de saber-ne un poc més de les propietats de les espècies vegetals que hi ha al voltant del riu Túria, la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilamarxant i el Parc Natural del Túria van organitzar ahir l’activitat “Plantes medicinals del riu Túria”, al Centre de visitants del Parc Natural (Casa de Fusta).

 

Una vintena de persones van gaudir d’esta cita dividida en dues parts: una de teòrica i una altra de pràctica, dirigides pel biòleg Aurelio Peña Rivera, coautor del llibre “Flora vascular del Parc Natural del Túria”.

La presentació de l’acte va estar a càrrec del regidor de Medi Ambient de l’Ajuntament de Vilamarxant, Manolo Bernad, qui va destacar el valor de l’espai on es va desenvolupar la xarrada. “Des de l’Ajuntament estem convertint-lo en un centre obert perquè tota la població de Vilamarxant i d’altres localitats que vulguen visitar-nos conega un poc millor el valor i la riquesa dels nostres espais naturals”, destacava.

 

Abans de descriure les propietats d’algunes de les plantes del Túria, Aurelio Peña va enumerar una sèrie de recomanacions, entre les quals algunes molt importants, com ara que no s'aconsella barrejar-les per al consum, excepte si esta combinació la fa un herbolari/ària professional; que cal anar molt en compte per si ens provocaren qualsevol reacció al·lèrgica; que, en cas que les emprem com a elements terapèutics, cal posar-ho en coneixement del nostre metge o metgessa; i que cal també cuidar molt les dosis que prenem.

A l’hora de recollir-les, cal consultar sempre si es permet a la zona on estem, no fer-ho mai en propietats privades, allunyar-se de carreteres o de zones d’horta (per la possible presència de contaminants) i tallar-les, mai arrancar-les.

 

Les propietats d’algunes plantes que ens envolten

 

En segon lloc, Aurelio Peña va anar enumerant algunes de les espècies que poden trobar-se a les nostres zones i va relatar algunes de les seues propietats, atenent les preguntes de moltes de les persones sobre les quantitats recomanades, el seu aprofitament culinari o la millor forma per preparar-les en infusió.

Així, es va parlar de plantes com la cama-roja, que té propietats diürètiques i per controlar la tensió; la garrofera, que és astringent; l’espígol, que ajuda a cicatritzar i és bo per a picadures; la borratja que, tot i la seua mala fama, és diürètica i pot cuinar-se; la cua de cavall, que ajuda a enfortir els ossos; la planta dels cantors, que aclarix la veu; l’esparreguera, amb propietats depuratives i diürètiques; el fenoll, que és expectorant i servix per eliminar gasos; l’herba de Sant Joan, que ajuda a alçar l’ànim; l’ortiga, molt emprada en amanides i altres plats i diürètica; el te de roca, que és digestiu, o el timó, que és energitzant.

Elaboració d’infusions

 

Després de la xarrada, Aurelio Peña va explicar a les persones assistents com fer infusions. Ho van posar en pràctica amb algunes de les plantes que el biòleg va portar perquè foren analitzades pels participants. També es va elaborar un herber que, una vegada passe el mes per a la seua maceració, serà presentat en este mateix espai junt a una altra activitat relacionada amb els beneficis del nostre món vegetal.

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31