• Agenda 21 gener 2018 Vilamarxant
L'Agenda 21 informa sobre l’ampliació de l’Escoleta i campanyes de sensibilització en el manteniment de la via pública i la conducció responsable
La regidora de Participació Ciutadana i Qualitat, Amparo García, també va anunciar que l’Ordenança de tinença responsable d’animals està preparada per a dur a ple.
11/01/2018

En la reunió de l’Agenda 21 d’ahir, es van tractar diferents temes relacionats amb el manteniment responsable dels espais públics, les places als centres d’educació Infantil i Primària del municipi i la seguretat vial.

 

Campanyes de sensibilització sobre el manteniment dels espais públics

 

En primer lloc, la regidora de Participació Ciutadana, Comunicació i Qualitat, Amparo García, va explicar la posada en marxa de dues campanyes de sensibilització que l’Ajuntament de Vilamarxant llançarà pròximament sobre el manteniment de la via pública, parcs i jardins.

 

Segons dades de la Regidoria, recollides per l’App ‘VilamarxantInfo’, pel registre d’entrada i per comunicació directa amb la ciutadania, la major part de queixes són relatives als excrements i orines dels animals. Per millorar la convivència ciutadana en este sentit, està previst dur a ple l’actualització de l’Ordenança de tinença responsable d’animals. Amb ella, els propietaris i propietàries d’animals domèstics disposaran d’una guia sobre quins són els comportaments permesos i sancionables; d’altra banda, la Policia Local també tindrà una ferramenta per poder establir les sancions per accions antihigièniques, maltractaments o per falta de civisme.

 

Per complementar esta ordenança, es posarà en marxa una campanya amb quatre actuacions:

 

1.       Un fullet informatiu de bones pràctiques, en el qual s’explicaran totes les actuacions necessàries que cal complir amb les mascotes per mantindre-les sanes, regulades, segures i sense que ocasionen molèsties.

2.       En segon lloc, es durà a terme una campanya per evitar el deteriorament del mobiliari urbà per l’orina dels gossos. Es tracta d’uns cartells que es col·locaran als fanals del municipi amb la llegenda ‘el pipi em destrueix’.

3.       També es repartiran ‘replega caques’ entre els propietaris i propietàries d’animals domèstics, elaborats amb cartó biodegradable.

4.       Per últim, la Policia Local vetlarà pel compliment de la normativa.

 

A més, l’empresa concessionària de la gestió de residus urbans al municipi també realitzarà una campanya de conscienciació sobre bones pràctiques amb el fem que es genera a llars i establiments. Esta iniciativa està contemplada en el plec de condicions del contracte del servei, i amb ella, s’intentarà sensibilitzar els ciutadans i ciutadanes perquè respecten els horaris per dipositar el fem als contenidors i per fomentar el reciclatge de residus.

 

Ampliació de l’Escola Infantil Municipal per atendre les necessitats presents i futures de les famílies

 

El segon punt de l’ordre del dia feia referència al nombre de places escolars als centres municipals i la seua idoneïtat.

 

El regidor d’Educació, Voro Golfe, va destacar que “a l’educació obligatòria hi ha suficients places disponibles per als xiquets i xiquetes del municipi quedant, en molts casos, vacants per cobrir”.

 

Segons va explicar el regidor, "on la demanda i l’oferta de places presenta, des de fa anys, un desajustament és en el període d’ensenyament no obligatori d’1 a 2 anys. Històricament hi ha un dèficit de places al San Francisco y Santo Domingo i a l’Escola Infantil Municipal, on les llistes d’espera estan en constant renovació".

 

En l’educació no obligatòria de 2 a 3 anys, s’incorpora l’oferta de 18 places de l’aula del CEIP Horta Major, concedida per la Conselleria d’Educació ara fa dos anys, davant la sol·licitud presentada per l’Ajuntament de Vilamarxant, amb la qual cosa hi ha suficient espai per als xiquets i xiquetes de Vilamarxant d’eixa franja d’edat.

 

Per solucionar eixe dèficit de places d’1 a 2 anys i evitar problemes futurs, la Diputació de València ha acceptat la proposta de l’Ajuntament per finançar un projecte d’ampliació de l’Escola Infantil Municipal, inclòs des de novembre de 2017 en el Pla Provincial d’Obres i Serveis (PPOS). L’ampliació suposarà una millora de les instal·lacions, així com l’increment de les places ofertades pel centre. Les obres es duran a terme en el 2018.

 

Pel que fa a l’educació Primària i Secundària, no hi ha mancança de places a cap dels tres centres públics i del col·legi concertat de Vilamarxant.

 

Educació vial per als escolars

 

En el següent punt de la reunió, Amparo García va presentar un programa de sensibilització per a escolars i joves sobre trànsit i mobilitat, que comptarà amb la col·laboració de la Policia Local i la DGT. Tindrà lloc en el mes de febrer i estarà adreçat a estudiants de Primària i Secundària de tots els centres del municipi.

 

"Es conscienciarà Els xiquets i xiquetes sobre la importància d’una conducta respectuosa i prudent al volant; i se’ls ensenyaran les normes bàsiques del codi de circulació per a vianants i vehicles. A més, als estudiants de Secundària se’ls mostraran les conseqüències tant físiques com legals de conduir baix els efectes de l’alcohol i les drogues·, explicava.

 

La matèria se’ls impartirà des d’una perspectiva pràctica, amb una pista de circuit urbà adaptada als patis dels centres, on treballaran bones conductes quant a semàfors, passos de vianants, ús del casc i circulació segura en general. Els alumnes de Secundària podran accedir a un simulador de bolcada perquè experimenten la sensació de pèrdua de control i bolcada d’un vehicle.

 

Els assistents al fòrum van proposar que, dins d’esta iniciativa, també es consciencie sobre el perill de les distraccions amb els telèfons mòbils, tant al volant com a peu.

Preguntes dels assistents

 

Al final de l’acte, alguns veïns del municipi van formular diferents qüestions. Una d’elles va centrar-se en el nombre de ‘badens’ del carrer de les Rodandes. Des de l’equip de Govern, el segon tinent d’alcalde, Eliseo Sanz, va informar que els ‘badens’ s’ajusten a un informe de la Policia Local però, en tot cas, “es reconsiderarà la seua quantitat amb l’ajuda d’este cos de seguretat, mantenint sempre com a prioritat la seguretat dels vianants”, remarcava.

 

El transport públic va ser una altra de les preguntes plantejades. L’alcalde de Vilamarxant, Jesús Montesinos, va recordar que des del consistori es treballa, a curt termini, per millorar les connexions amb el metro de Riba-roja de Túria, per donar un servei de correspondència amb les seues freqüències. Amb esta millora, l'Ajuntament haurà de fer una aportació econòmica més elevada.

 

Però, com ressaltava el primer edil, “en estos moments des de la Generalitat estan tramitant-se les noves concessions de transport públic. La nostra demanda és que el servei de transport de Vilamarxant s’incloga en una d’estes concessions perquè l’Ajuntament no haja de fer cap aportació, sinó que siga la Conselleria d’Habitatge, Obres Públiques i Vertebració del Territori qui implemente el servei”. 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31