Campanya per al bon ús dels videojocs
De la Mancomunitat Camp de Túria amb UPCCA i els ajuntaments de la comarca.
8/02/2018

Escull el teu joc, guanya la partida. Est és el lema de la campanya del mes de juny que s'està duent a terme des de la Unitat de Prevenció Comunitària de Conductes Addictives de la Mancomunitat Camp de Túria i en la qual també participen activament els 17 municipis de la comarca.

L'addicció als videojocs s'està convertint en un problema que afecta a moltes llars. De fet, segons arrepleguen els mitjans de comunicació, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) inclourà enguany, per primera vegada, el trastorn per videojocs com a malaltia mental.

Els videojocs resulten tremendament atractius i addictius per als adolescents, xiquets i, també, per als adults. El seu disseny està pensat i programat per a ‘enganxar’ i monopolitzar el nostre temps d'oci i el dels nostres menors.

Les conseqüències de dedicar-li molt temps a aquest tipus de jocs poden provocar diferents problemes de salut, entre els quals figuren dolors d'esquena i de cap, absència de vida social, disminució del rendiment escolar, entre uns altres.

Què podem fer per a evitar arribar a l'extrem que el consum de videojocs es convertisca en una addicció? Resulta fonamental conscienciar tant als pares com als xiquets i joves de fer un ús adequat i racional dels mateixos.

Consells per a un bon ús:

En primer lloc, és important que es jugue en espais comuns, evitant les habitacions que puguen suposar l'aïllament del menor. Els experts recomanen que les consoles i els ordinadors des dels quals es juga estiguen col·locats en zones comunes, com el menjador. Açò permetrà als pares estar al corrent del que fan els seus fills i del temps que dediquen als videojocs.

També resulta imprescindible que els pares establisquen els límits quant al temps que els menors han de dedicar al joc i mantenir-se ferms en açò. Cal tenir present les hores que han de dedicar a descansar, estudiar, a practicar esport o a la realització de qualsevol tipus d'activitats que afavorisquen la socialització. Els videojocs no han de convertir-se en una activitat que facilite l'aïllament dels altres.

De fet, una de les recomanacions que solen donar-se als pares és que participen dels jocs.

El CODI PEGI

A Europa s'ha creat un mètode que permet la regulació dels videojocs. Ens referim al codi PEGI, que sorgeix amb la finalitat d'oferir informació sobre els continguts dels jocs i les edats recomanades per al seu ús.

És a dir, aquest codi permet la catalogació dels videojocs en funció de les edats recomanades i del seu contingut. Distingeix les edats 3, 7, 12, 16 i 18.

I en funció del contingut:

Llenguatge groller: paraules mal sonantes
Discriminació: material o representacions discriminatòries.
Drogues: fa referència o mostra l'ús de drogues.
Por: provoca por.
Joc: aqueix fomenten els jocs a l'atzar i apostes
Sexe: hi ha representacions de nuesa i/o comentaris sexuals o referències sexuals
Violència: conté representacions violentes
En línia: el joc pot jugar-se online.

Per als jocs que necessiten de connexió a internet s'ha creat una regulació específica PEGI Online i també podem trobar-nos amb jocs a través de webs on vegem el codi PEGI OK, que significa que no inclou cap contingut potencialment inadequat.

Els jocs realitzats a Amèrica tenen el seu propi sistema de classificació, Entertainment Programari Rating Board (ESRB). La primera informació fa referència a l'edat (Tots, majors de 10, adolescents, majors de 17, majors de 18, adults), la segona fa referència al contingut, i finalment esmenta el nivell d'interacció del joc. 

Accions en la comarca

Des de la UPCCA Camp de Túria també es duen a terme conferències en els centres escolars de la comarca en les quals s'ofereixen pautes als pares, joves i xiquets per a fer un bon ús de les noves tecnologies, entre les quals s'inclouen als videojocs.

Fuente:  https://nlpsicologia.com/videojuegos-pautas-de-buen-uso/

 

Formulari de cerca

Dl Dm Dc Dj Dv Ds Dg
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30